Ons verblijf op de plaats van vrede

Maandag 15 november, het wordt onze eerste bestemming waar we langer dan twee dagen zullen verblijven. Stichting Rondom Baba, opgericht door Yvonne Gerner. Een vrouw die hier in Afrika haar tweede leven is begonnen met een fantastisch doel. een plaats laten ontstaan, Here Bugu(Plaats van Vrede), waar mensen bij elkaar kunnen komen om te leren, om te werken maar vooral een plek waar mensen zich kunnen organiseren. Iets wat èèn van de belangrijkste ontwikkelingen is om Afrika te laten groeien en waarvan het gemis, een van de belangrijke situaties is van de slechte omstandigheden in Afrika. Yvonne brengt hier en in de omgeving mensen bij elkaar voor een beter bestaan. Wij nodigen jullie uit om te komen kijken op deze bijzondere plek voor een ontmoeting van twee bijzondere mensen en een kijk in het echte Afrika.

Aangekomen op Here Bugu blijkt dat Yvonne net twee dagen aan het infuus heeft gelegen vanwege Malaria. Ondanks haar fysieke toestand weet ze ons te introduceren op haar Plaats van Vrede. Wij ontmoeten Baba, de man die Yvonne 5 jaar geleden het echte Afrika heeft laten zien met een reis samen op een brommer.

Baba is een Afrikaanse man van 35 die 5 jaar lang seksuele voorlichting heeft gegeven en enqeutes heeft afgenomen. Hij werkte voor een belangrijke NGO die onderzoek doet naar armoede. Nadat Baba keer op keer is terug gefloten wanneer hij ook echt iemand wou helpen om zijn of haar situatie te verbeteren, is hij opgestapt. Niet alleen zijn oprechte medeleven met iedereen om zich heen maakt Baba speciaal, maar ook zijn ongelofelijk grote bereik onder bevolking van Mopti en Sevare.

De volgende dag komt Baba om ons een rondleiding te geven op het werkterrein, maar eerst laten we ons Afrikaanse kledij aanmeten zodat we ons als echte Afrikanen in katoenen broeken kunnen vermommen.

Baba geeft een rondleiding over het terrein en verteld over alle fantastische plannen. Later zitten wij met Yvonne en Baba over al deze plannen te praten en over de snelle groei van Stichting Rondom Baba. Het valt ons op dat er nu niet gewerkt wordt en dat er zo goed als geen mensen op het terrein rondlopen behalve de gardenier en zijn gezin. Yvonne verteld ons dat ze net twee maanden in Nederland haar netwerk naar donateurs en fondsen heeft afgezocht met vrij weinig direct resultaat. Het blijkt gewoon dat mensen, zelfs vrienden in haar naaste omgeving, zich niet zo snel maandelijks financieel ergens voor laten lenen.

Yvonne is realistisch en als er geen geld binnenkomt dan zal zij eerder terug naar Nederland moeten en alle projecten tijdelijk stil leggen. Dit zou heel jammer zijn vanwege 3 unieke kanten die zich onderscheiden van veel andere filantropische initiatieven.

Baba is een moderne moslim die door vele in de omgeving als een wijze vader wordt gezien. Hij is een goede vriend van de burgermeester van Mopti en als er een ding belangrijk is in Afrika is het wel belangrijke mensen in je netwerk hebben. Dit maakt dat Here Bugu bekent is in de hele omgeving Sevare en Mopti. Mensen luisteren naar Baba en komen ook voor hulp bij Baba. Hierdoor wordt Yvonne niet als de blanke barmhartige gezien, maar is het een Afrikaan zelf die hulp ter ontwikkeling biedt. Dit is waar vele andere organisaties vaak op blokkades stuiten, de kloof tussen culturen.

Vele van ons in Nederland hebben geen flauw idée wat er eigenlijk allemaal met het geld gebeurd wanneer je donateur bent van welke organisatie dan ook. In de voorbereidingen van onze reis blijkt het ook vaak niet zomaar van zelfsprekend te zijn dat je een project waar jij je geld aan geeft kan bezoeken. Begrijpelijk, omdat het geld ook ontzettend effectief besteed moet worden. Hier op Here Bugu wordt iedereen uitgenodigd om langs te komen en wanneer jij het gevoel hebt dat je iets goeds te brengen hebt, ben jij een onderdeel van Stichting Rondom Baba. De ontmoeting tussen verschillende culturen is volgens Yvonne net zo belangrijk als al het andere werk wat zij hier doet. “ breng het goede uit jou cultuur en leen het goede uit een ander”.

Bijzonder is ook dat Yvonne dit alleen doet. Hierdoor gaat zij echt op in in de Malinese cultuur. Zij wordt in de omgeving steeds meer gezien als een Afrikaan. Desondanks blijft Yvonne haar eigen identiteit behouden en zoekt zij naar de ontmoeting tussen de verschillen in cultuur. Zij is en blijft een vrouw in een mannen wereld wat nog wel eens wat wrijfing kan veroorzaken. Men zegt wel eens: “Waar wrijfing is komt glans”.

In de tien dagen dat we hier nu zijn geweest hebben Yvonne en Baba ons onvergetelijke dingen laten zien. Zo ook het bezoek aan het Bella dorp waar Yvonne en Baba ontzettend belangrijk werk doen. Yvonne verteld ons dat de Bella’s nomaden zijn die voor lange tijd het slaven volk van de Toearegs zijn geweest. Sinds de jaren 70 is dit niet meer zo, maar hun naam blijft altijd de last van slaaf dragen. Meisjes worden vaak verkracht en uitgebuit als dienstmeid. De mannen moeten vaak hard werken zonder betaald te krijgen. Ze worden als slaaf gezien, als een stuk vuil waar de straten mee zorden vervuild.

Van de burgemeester van Mopti hebben zij een stuk land toegewezen gekregen waar deze Bella’s steeds meer en meer neerstrijken. In het begin was er niks, leefde de mensen onder tentjes gemaakt van plastic zakken in de open lucht. Er werd water met een beige kleur uit de waterput gedronken en mensen hadden helemaal niks. Kom je ook op bezoek voor een kopje lImonade?

In het dorp aangekomen worden we omringd door kinderen. We gaan op bezoek bij de chef van het dorp die is aangewezen door Yvonne en Baba. Nu 5 jaar later verteld Yvonne hoe het er vroeger uitzag. Nu staan er huizen, waarvan 7 zijn gebouwd dankzij de microkredieten die 7 mannen hebben gehad van Stichting Rondom Baba. We zien bij verschillende plekken een solar cooker staan. Dit is een pan die op zonnen energie kookt. Een klein jaar geleden is er op Here Bugu een kook workshop geweest voor 20 vrouwen die allen nu hun eigen vette solar cooker voor de deur hadden staan.(z) En er wordt iedere dag mee gekookt.

Bij de chef aangekomen blijkt hij ziek te zijn. Yvonne en Baba praten met hem. Hij ziet er niet goed uit, dus Baba en Yvonne zullen later op de dag medicijnen gaan halen voor het dorpshoofd. Wanneer we verder lopen valt het ons op dat veel kinderen wondjes op hun hoofd hebben wat een teken van schurft kan zijn. Onder onze wandeling naar het volgende bezoek zien we steeds meer kinderen met hongerbuikjes, een deel heeft meer gaten dan kleren om hun lijf. Ook zijn er meer kinderen met een misvormde navel dan zonder, wat duidt op een navelbreuk. Gewoon weg doordat het bij de geboorte niet op de juiste manier is afgeknipt. Het is triest terwijl de kinderen met grote ogen en bewondering naar de toebaboe’s(de blanken mannen) zitten te kijken.

Aangekomen bij het laatste bezoekadres ontmoeten een vrouw die in ontzettend veel pijn is. Ze heeft een raar soort ziekte die hier veel voor komt. Je handen of voeten zwellen ontzettend op waardoor je niks kan vast pakken en bijna tot niet kan lopen. Ze kijkt ontzettend treurig terwijl Baba en Yvonne met haar zitten te praten. Naast haar kijkt haar dochter vol angst met een bol buikje naar al die vreemde mensen om haar zieke mama heen.

n alle kinderen te klappen. Of het nou een dankbetuiging was, hun manier van afscheid nemen, eigenlijk zouden wij voor hun moeten klappen dat ze nog steeds leven in deze barre omstandigheden…

Het werk van Stichting Rondom Baba wordt nu gesteund door een klein aantal trouwe donateurs, bedrijven en fondsen die vertrouwen hebben in wat Yvonne en Baba hier doen. Daarnaast is het meer en meer de bedoeling dat Stichting Rondom Baba een facilitaire organisatie wordt die zichzelf zal terug betalen en waarvan de winst in ontwikkelingsprojecten worden gestopt die geen geld opbrengen. Zo is bijvoorbeeld een ingenieur die bij Siemens windmolenparken bouwt hier bezig met windmolens opgebouwd uit plaatselijk te verkrijgen materiaal. Een aantal Malinezen uit de omgeving zijn geselecteerd om opgeleid te worden tot bouwer en  onderhoudsmedewerker. Here Bugu’s onderdeel is de afzet van de windmolens, het faciliteren van de ruimte voor de workshops en de mensen uit de omgeving op te leiden. Dit soort projecten slaan alle snaren van de gitaar. Gemeenschapvorming van verschillende stammen die het zelfde werk doen, het opleiden in onderhoud(een woord wat de meeste Afrikanen niet eens kennen), werkgelegheid creëren en geld verdienen waardoor de stichting zelfvoorzienend wordt. Het klinkt als muziek in de oren!

Vanuit Stichting Ideëel Reizen hebben wij namens Agromisa een aantal relevante boekjes gedoneerd, vanuit een Boer uit Noord Holland zaden om verschillende gewassen te verbouwen en vanuit Pepperminds 3000 condooms. En met het laatste hebben wij nog wat leuks gedaan.

 

Klik hier voor uw voorlichting

We hebben aan Baba en Yvonne gevraagd om de jongeren uit de omgeving naar Here Bugu toe te laten komen. Ik en Edwin hebben een klein stukje theater ingestudeerd over de voordelen van condooms en het gevaar van het niet gebruiken van condooms. Fantastisch om te spelen voor een publiek waar seksualiteit een taboevol onderwerp. Baba gaf in het Bambarras toelichting en speelde in op het theater. Het hoogte punt van deze seksuelevoorlichtingsmiddag was èèn jonge vent die op het einde opstond en zei: “Ik ga dit toneelstuk, deze voorlichting ook geven, maar dan voor een nog grotere groep jongeren hier in de omgeving” . Fantastisch! En hiermee hebben wij een klein zaadje geplant in het bewust zijn van jongeren en hun seksuele omgang…

Het was fantastisch om hier op Here Bugu te zijn. Wij gaan morgen ochtend vroeg verder en hopen hier allen nog een keer terug te komen. Daarnaast heb ik een verzoek. Vele van jullie weten dat ik op straat donateurs werf voor verschillende Goede Doelen en dat doe ik met plezier. Nooit heb ik een van deze projecten, waar ik over vertel aan honderden mensen op straat bezocht. Nu heb ik gezien wat een microkrediet, een muskietennet of gewoon iemand die om je bekommert hier kan betekenen. Neem een kijk op www.rondombaba.nl en lees de fantastisch blog verhalen van Yvonne. Laat je inspireren en wordt donateur van Stichting Rondom Baba. Yvonne nodigt iedereen uit om hier op Here Bugu een gast in eigen huis te zijn en Mali te ervaren zoals het echt is.

Verder

  • Weer opweg naar onze doel… Nigeria!
  • We tellen nog steeds maar 7 lekken banden
  • Uploaden gaat lastig, maar binnenkort meer roadmovies!

Categories

Twitter: RoadtoNigeria

Helpende Handen

St. Ideeel Reizen

Agromisa Foundation

Pepperminds

Rumptstad

UMC Stdboud

Meer..


%d bloggers liken dit: